Banner image

Hva er tørr hud?

Tør hud

Tørr hud er noe vi alle kan oppleve, uansett alder. Det å ha tørr hud kan føles som en evig kamp mot flassing, kløe og sprekker, men heldigvis er det hjelp å få!

Tørr hud kan være en mild og forbigående tilstand som varer i noen dager eller uker, men for noen kan det bli et mer langvarig og alvorlig problem. Hud som er tørr, er også mer følsom. Tørr hud kan bli irritert og gi eksem, utslett og infeksjoner.

Imidlertid er det mye man kan gjøre for å motvirke tørr hud i ansiktet og på kroppen.

Årsaker til tørr hud

Å forstå årsaken til tørr hud er første skritt på veien til en balansert, sunn og strålende hud.

I huden finnes det fuktighetsbindende stoffer, samt fettstoffer som hjelper til med å opprettholde fuktighetsbalansen i huden. Når hudens naturlige beskyttelse er svekket, mister den fuktighet lettere. Dette kan det være både indre og ytre årsaker til.

Med alderen mister huden gradvis evnen til å holde på fuktighet, samtidig som talgproduksjonen går ned, noe som gir tørrere hud.

Arvelige faktorer spiller også en rolle for sannsynligheten for å få tørr hud.

Ytre faktorer som vær og luftfuktighet påvirker også hvor tørr huden blir. Kald og tørr luft, som er vanlig her i Norden om vinteren, gjør huden tørrere.

Overdreven vasking, uttørkende hudpleieprodukter, rengjøringsmidler og mye soling er andre årsaker til tørr hud. Tørr hud kan også være en bivirkning av noen legemidler eller et symptom på underliggende sykdom.

Hvordan behandler og forebygger man tørr hud?

Vink farvel til tørr og gusten hud og ønsk en sunn og frisk hud velkommen!

Ved å unngå det som tørker ut huden (se avsnittet «Viktig å tenke på» nedenfor) og bruke de rette produktene for tørr hud, kan man forebygge og behandle tørr hud med gode resultater. Med fuktighetsgivende og beskyttende kremer for tørr hud, sammen med skånsom eksfoliering (peeling) kan du ta tilbake kontrollen over huden din igjen.

Med fruktsyrer, som AHA og spesielt PHA, kan du med forsiktig eksfoliering fjerne tørre, døde hudceller samtidig som du gjenoppretter og styrker hudens beskyttelsesbarriere.


Et tradisjonelt råd mot tørr hud er å bruke fete kremer og oljer for å hjelpe huden med å holde på fuktigheten. En fuktfattig hud får imidlertid ikke mer fuktighet av en fet krem. Selv om det naturligvis også er viktig å hjelpe huden med å holde på eksisterende fuktighet, er det aller best å bedre hudens evne til å binde fuktighet ved å tilføre fuktighetsbindende stoffer. Med produkter som tilfører fuktighet og inneholder fuktighetsbindende ingredienser, er det lettere for huden å gjenvinne en god fuktighetsbalanse enn det er med fete kremer og oljer.

Med produkter som tilfører fuktighet, inneholder fuktighetsbindende ingredienser og styrker hudbarrieren er det lettere å gjenopprette en gunstig fuktighetsbalanse i huden enn med bare fete kremer og oljer. Kombinasjonen av fuktighet og fett er derfor ypperlig.

Viktig å tenke på

  • Unngå vanlig såpe, som ofte tørker ut huden.
  • Bruk gummihansker ved kontakt med husholdningsvaskemidler.
  • Ikke dusj/bad for ofte eller i altfor varmt vann.
  • Smør huden regelmessig med en fuktighetsgivende krem eller lotion. Gjerne mens huden fremdeles er fuktig etter badet/dusjen.
  • Bruk en mild peeling av og til for å fjerne de døde hudcellene. Vær forsiktig med grove skrubbeprodukter som kan skade huden.

NEOSTRATA produkter for tørr hud