Banner image

Hva er akne?

Akne

Akne er en betennelsestilstand i huden som kan ha flere årsaker. Vi vet at det kan føles umulig å bli kvitt, men det finnes hjelp å få!

Akne viser seg først og fremst som det vi i dagligtalen kaller kviser. Kviser er små, opphøyde byller i for eksempel ansiktet, på brystpartiet, skuldrene eller ryggen. Årsaken til akne ligger egentlig lenger ned i huden, i talgkjertlene. De produserer talg, et fettstoff som smører og beskytter huden. Talgkjertlene munner ut i porene i huden, som ofte er synlige på for eksempel nesen og haken. Vi har flest talgkjertler i ansiktet og hodebunnen og på skuldrene, ryggen og brystet. Det er også her akne oftest oppstår.

Årsaker til akne eller «uren hud»

Høy talgproduksjon i kombinasjon med tilstoppede porer og bakterievekst kan gi akne. Hvis porene tettes igjen av for mye talg og døde hudceller, oppstår det et miljø som gir gunstige vekstforhold for bakterien Cutibacterium acnes, og kroppen svarer med en betennelse, en kvise. Såkalte hudormer, som er små, svarte eller hvite prikker i huden, kommer av at porene er tilstoppet av overskuddstalg og døde hudceller. Det svarte er ikke smuss, slik mange tror, men hudpigment og døde hudceller. Hudormer og kviser kalles noen ganger urenheter, selv om de ikke har noe med smuss eller skitt å gjøre. Begrepet henviser til at huden rent utseendemessig ikke er klar eller ren.

Hvordan behandler og forebygger man akne?

Kroppens hormonbalanse, talgproduksjon, evne til å kvitte seg med døde hudceller samt forekomsten av aknebakterien varierer fra person til person, og kan også variere hos en og samme person over tid. Det finnes flere typer behandlinger og hudpleieprodukter som kan avhjelpe tilstanden og gi penere hud. Moderat til alvorlig akne må kanskje behandles med reseptbelagt medisin, som antibiotika som reduserer bakterieveksten eller legemidler som reduserer talgproduksjonen eller endrer hormonbalansen. Dessverre har mange legemidler bivirkninger og kan ikke alltid brukes over lengre tid. I tillegg kan problemene komme tilbake etter endt behandling.

Med riktig daglig og regelmessig hudpleie kan problemene reduseres, og i kombinasjon med behandlinger i hudpleiesalong er det mulig å oppnå og opprettholde gode resultater. AHA, PHA, NeoGlukosamin, salisylsyre (BHA) og retinol er alle veldokumenterte ingredienser i profesjonell hudpleie, og har god effekt på akne og tilstoppede porer. Felles for dem er at de har en eksfolierende effekt som hjelper huden med å kvitte seg med døde hudceller og opphopninger av hudceller som kan tette porene og gi nye inflammasjoner/akneutbrudd. Eksfoliering bidrar også i dannelsen av nye, friske hudceller, noe som hjelper huden med å tilheles og demper og forebygger aknearr. Mandelsyre (en type AHA), salisylsyre (BHA) og retinol har også talgregulerende effekt, og det bidrar til å kontrollere overskuddstalg.

Under en profesjonell behandling i salong peeles huden med en kjemisk peeling tilpasset hudtypen for å fjerne de døde hudcellene og motvirke tilstoppede porer. Den kjemiske peelingen kan kombineres med en grundig dyprens ut fra hudens behov. Les mer om NEOSTRATAs klinikkbehandlinger for akneutsatt hud.


Ulike typer akne

Talgproduksjonen påvirkes av hormoner, og derfor er det vanlig med akne når man er i tenårene. Imidlertid er akne heller ikke uvanlig hos voksne. Hos kvinner kan problemene ofte vedvare eller oppstå senere i livet. Det finnes flere typer akne. Antall og type inflammasjoner (kviser) kan variere. Noen får byller. Mengden og typen hudormer varierer også. Akneutsatt hud kan også være fet, tørr og/eller følsom.

De aller fleste har eller har hatt hudormer i noen grad og kviser fra tid til annen, men en del får så mye akne at det oppleves som et stort problem. Akne kan i tillegg gi arr i huden.

Viktig å tenke på

  • Velg en mild, såpefri rens som ikke tørker ut eller irriterer, og bruk den morgen og kveld. Mange tror at akne kommer av smuss og vasker huden for ofte eller med for sterke produkter. Overdreven rengjøring kan i stedet irritere huden og gi en negativ effekt.
  • Velg hudpleieprodukter med velprøvde ingredienser og vitenskapelig utgangspunkt. AHA/PHA, salisylsyre og A-vitamin er eksempler på velkjente ingredienser med god effekt mot akne. Fortsett med hudpleieprogrammet ditt også etter at huden er blitt bedre, ellers kan problemene komme tilbake. Et hudpleieprodukt kan ikke kurere akne, men reduserer symptomene.
  • Hold deg til én hudpleieserie og vær tålmodig. Det tar tid før du merker en forandring, men resultatene er verdt å vente på. Slurver du med hudpleien, vil det ta lengre tid før du oppnår ønsket resultat, hvis det i det hele tatt kommer. Også det å blande produkter ha uønsket effekt.
  • Ikke klem på kviser og hudormer, da det kan gi en sterkere betennelsesreaksjon og arr. I hudpleiesalongen fjernes hudormene effektivt og hygienisk.

PRODUKTER SOM PASSER FOR DEG MED AKNE