Hudlegens råd

Hudlege Tore Nilsen har holdt foredrag og kurs for atskillige legekolleger og hudterapeuter. Han driver en fremgangsrik virksomhet spesialisert på hudpleie, rynkebehandling og laserbehandling.

Hudlegens råd

Tore, hva er viktig når det gjelder hudpleie og hudpleieprodukter?

For meg som hudlege er det viktig at det finnes forskning, studier og dokumentasjon bak hudpleieproduktene. Dette krever store ressurser og vitner om at det står en sterk, seriøs aktør bak produktene. Det finnes hudpleie som kan gjøre en forskjell for huden, og så finnes det hudpleie som i større grad fokuserer på velværeaspektet og har en mer "overfladisk effekt". Vil man se resultater, trenger man velprøvde og dokumentert effektive ingredienser. A-vitamin og AHA – alfahydroksysyre – er eksempler på dette. Med AHA-peeling og produkter som inneholder ulike AHA-syrer, kan man oppnå svært gode resultater. Jeg har god erfaring med bruk av AHA i behandlingen av mange ulike hudproblemer, deriblant akne, rosacea, atopisk eksem osv. Men også hud "uten problemer" bør pleies og beskyttes med effektive produkter og behandlinger.

Skal jeg gi noen mer konkrete råd, mener jeg det er viktig å bruke en dagkrem som beskytter mot solen og har en relativt høy solfaktor, for eksempel faktor 15 eller høyere. Mange er i dag flinke til å bruke solfaktor når de er på stranden og soler seg, men glemmer å smøre seg når de går på jobb, ut for å spise lunsj eller lignende. Men de fleste husker gjerne å bruke dagkrem! Beskyttelsen fra en dagkrem er ikke alltid tilstrekkelig, men det er absolutt et steg i riktig retning.

Da jeg var på en legekongress i California for noen år siden, stod vi ofte ute og pratet i pausene. Solen var sterk, og jeg hadde ikke smurt meg med solkrem. Det er jo ikke akkurat noe man er vant til å gjøre når man deltar på kongresser her hjemme. Noen dager senere var jeg solbrent og flasset fra hakelinjen til skjortekanten. Men i ansiktet hvor jeg hadde brukt dagkrem med solfaktor, hadde jeg frisk og fin hud!


Hvilke plager forårsaker solen?

De vanligste hudskadene solen står bak, er rynker og eldet hud, ofte i form av pigmentforandringer. Det sies at hele 85 % av hudens aldring skyldes solen. Eldet hud får vi alle før eller senere, i større eller mindre grad. Men om vi omgås uforsiktig med solen, eldes huden tidligere. Det er enklere å utsette rynker enn å redusere synligheten til de som allerede er der. Så jo tidligere man starter med fornuftig hudpleie, desto bedre.

Solen kan også føre til en mer alvorlig tilstand, nemlig hudkreft. Alt fra basaliom, som er relativt enkelt å behandle, til den mer aggressive formen melanom!

Hva kan man gjøre hvis man allerede har solet seg for mye?

Ved å velge et produkt som inneholder retinol – et A-vitamin – kan man redusere noen av de skadene som har kommet med årene. Problemet med retinol er at det lett fører til rødhet, tørrhet og flassing. Men ved å komplettere behandlingen med gode produkter som inneholder fuktighetsbevarende substanser, kan man redusere disse bivirkningene til et minimum. Det optimale for å forbedre solskadet hud er en kombinasjon og et balansert innhold av A-vitamin og f.eks. AHA/PHA.

Med god solbeskyttelse kan man altså forebygge forekomsten av solskader, og ved hjelp av aktive ingredienser som for eksempel retinol og AHA kan man forbedre eksisterende skader og til en viss grad også forebygge nye. Det er fullt mulig å ta vare på huden sin, så lenge man velger riktig preparat.

(Bilde: Hudlege Tore Nilsen. Foto: Martina Wärenfeldt)

Besøk Tores Nilsens hjemmeside